بیمه مهندسی
طرحهای ساختمانی، صنعتی و عمرانی، در دوره عملیات اجرایی و همچنین در زمان بهرهبرداری، به طور معمول در معرض خطراتی پیشبینی نشده و پر خسارت قرار دارند. و این احتمال نیز وجود دارد که پیمانکار و عوامل بیمهگذار در نتیجه سهلانگاری یا خطاهای انسانی باعث زیانهائی نیز به اشخاص ثالث گردند که قانوناً مسئول شناخته شوند.
بیمه های مهندسی از جمله رشته های مهم ونوین در بازار جهانی بیمه محسوب می شوند که با توجه به کاربردهای گوناگون آن، از تنوع زیادی برخوردار هستند. در ایران نیز از حدود ۳۵ سال پیش به کمک یکی از شرکت های آلمانی به نام “مونیخ ری” بیمه های مهندسی تاسیس گردید و هم اکنون نیز بیمه نامه های رایج در این رشته ترجمه بیمه نامه های استاندارد شرکت مذکور می باشد.
بیمه های مهندسی اصولاً خسارات فیزیکی ناگهانی و غیر قابل پیش بینی را در طول مدت بیمه جبران مینماید. بیمه های مهندسی به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
بیمه های مهندسی از جمله رشته های مهم ونوین در بازار جهانی بیمه محسوب می شوند که با توجه به کاربردهای گوناگون آن، از تنوع زیادی برخوردار هستند. در ایران نیز از حدود ۳۵ سال پیش به کمک یکی از شرکت های آلمانی به نام “مونیخ ری” بیمه های مهندسی تاسیس گردید و هم اکنون نیز بیمه نامه های رایج در این رشته ترجمه بیمه نامه های استاندارد شرکت مذکور می باشد.
بیمه های مهندسی اصولاً خسارات فیزیکی ناگهانی و غیر قابل پیش بینی را در طول مدت بیمه جبران مینماید. بیمه های مهندسی به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
الف ) بیمه نامه هایی که برای دوره اجرای عملیات ساختمانی و نصب صادر می شوند.
ب ) بیمه نامه هایی که برای دوره بهره برداری صادر می شوند .
ب ) بیمه نامه هایی که برای دوره بهره برداری صادر می شوند .
مهمترین بیمه های مهندسی عبارتند از :
۱٫ بیمه تمام خطر پیمانکاران
۲٫ بیمه تمام خطر نصب
۳٫ بیمه سازه های تکمیل شده
۴٫ بیمه شکست ماشین آلات
۵٫ بیمه ماشین آلات و تجهیزات پیمانکاری
۶٫ بیمه فساد کالا در سردخانه
۷٫ بیمه عدم النفع ناشی از شکست ماشین آلات
۸٫ بیمه بویلر و مخازن تحت فشار
۹٫ بیمه تجهیزات الکترونیکی
بیمه تمام خطر پیمانکاران ( C.A.R )
این نوع بیمه متداولترین رشته بیمه مهندسی می باشد که به موجب آن طرح های عمرانی و ساختمانی مانند پروژه های احداث واحدهای مسکونی ، تجاری ، راه آهن ، فرودگاه ، جاده ، پل ، سد ، ساختمان کارخانه ها و نیروگاهها ، شبکه های فاضلاب و غیره تحت پوشش قرار می گیرند . مدت بیمه از زمان تخلیه مصالح در محل اجرای پروژه شروع و تا اتمام آن و تحویل کار به کارفرما ادامه دارد . تحت این بیمه نامه ساختمان های موقت ،تجهیزات و ماشین آلات ساختمانی ، اموال مجاور و مسئولیت در قبال اشخاص ثالث نیز قابل بیمه شدن می باشند .
بیمه تمام خطر نصب (E.A.R)
به موجب این بیمه نامه خسارتهای فیزیکی غیرقابل پیشبینی ناشی از حادثه که در حین اجرای عملیات نصب ماشین آلات و تجهیزات واحدهای صنعتی ، تولیدی و خدماتی از قبیل توربین ها ، ژنراتورها ، دیگهای بخار، کمپرسورها، موتورهای درون سوز ، ترانسفورماتورها ، مبدل ها ، ماشین ابزار ، همچنین دستگاههای چاپ ، ماشین آلات کاغذسازی و نساجی و خطوط هوایی انتقال نیرو ، خطوط لوله ، مخازن و پل های فلزی تحت پوشش قرار می گیرد. پوشش بیمه ای از زمان تخلیه تجهیزات و ماشین آلات در محل اجرای طرح شروع و در کلیه مراحل نصب ، آزمایش و راه اندازی و نگهداری ادامه دارد. پوشش مسئولیت مدنی در قبال اشخاص ثالث نیز در این بیمه نامه پیش بینی شده است.
بیمه سازههای تکمیل شده (C.E.C.R)
انواع سازه هایی که عملیات اجرای آنها به اتمام رسیده است در مقابل وقوع خسارت های ناگهانی تحت پوشش این نوع بیمه نامه قرار می گیرند . از آنجا که بیمه های آتش سوزی برای چنین سازه هایی کافی نیست لذا ارائه بیمه نامه هایی مانند بیمه مهندسی سازه های تکمیل شده می تواند نیاز این گروه از بیمه گذاران را برطرف سازد . خطراتی مانند سیل ، زلزله ، طوفان و خطرات ناشی از وضعیت زمین شناختی و خطرات مرتبط با عملیات و استفاده از امکانات سازه ها به موجب این بیمه تحت پوشش قرار می گیرند. سازه های زیر برای استفاده از بیمه مهندسی ریسک های تکمیل شده ساختمانی مناسب می باشند : راه ها ، اسکله ها ، تعمیرگاه کشتی ، باندهای فرودگاه ، دکل های انتقال نیرو ، پل ها ، تونل ها ، کانال ها ، شبکه آبیاری و زهکشی ، سدها ، مخازن آب ، سیستم فاضلاب ومانند اینها .
بیمه شکست ماشین آلات (M.B)
این بیمه برای کارخانه ها در زمان بهره برداری صادر می شود و انواع ماشین آلات ، تاسیسات و تجهیزات مکانیکی در مقابل خسارتهای فیزیکی و غیر قابل پیشبینی و ناشی از حادثه را تحت پوشش قرار می دهد. بیمه شکست ماشین آلات نه تنها برای کارخانجات بزرگ که دارای واحدهای بزرگ و یا دستگاههای کاملا” خودکارجهت تولید هستندبلکه برای کارگاههای کوچک ومتوسط نیزکه شکست ماشین آلات نتایج مالی برای آنها در بردارد ، مفید می باشد . این بیمهنامه بعد از پایان بیمه تمام خطر نصب و تحویل موقت، بیشتر کاربرد دارد.
بیمه ماشین آلات و تجهیزات پیمانکاری (C.P.M )
این بیمه نامه انواع ماشین آلات و تجهیزاتی که فاقد شماره شهربانی هستند و در کارهای ساختمانی و نصب مورد استفاده پیمانکاران قرار می گیرد ، تحت پوشش قرار می دهد. برای مثال می توان از ماشین آلات ساختمانی ـ راهسازی مانند لودر ، بولدوزر، گریدر ، بیل مکانیکی ، غلطک ، تاورکرین ، جرثقیل نام برد .این نوع بیمه از انواع بیمه نامه های تمام خطر می باشد که به جز چند استثناء که در شرایط عمومی بیمه نامه قید گردیده تقریبا” هر نوع خسارت ناگهانی را جبران می نماید .
بیمه فساد کالا در سردخانه(D.O.S)
این بیمه نامه مکمل بیمه شکست ماشین آلات است و بیمه گذار می تواند خسارت کالای فاسد شدنی درسردخانه وانبار ناشی از شکست ماشین آلات سردکننده ویا تخلیه ونشت مواد سردکننده از لوله یخچال ها را در صورت ازکارافتادن دستگاههای تبریدی و افزایش درجه حرارت تحت پوشش قرار دهد .
بیمه عدم النفع ناشی ازشکست ماشین آلات
این بیمه نامه مکمل بیمه شکست ماشین آلات است . چنانچه در ا ثر خطرات ناگهانی و شکست ماشین آلات خط تولید تا زمان تعمیر و یا جایگزینی ماشین جدید تعطیل شود و وقفه ای در تولید کارخانه بوجود آید، کارخانه با ضرر و زیان ناشی از عدم تولید مواجه میشود که تحت پوشش بیمه نامه عدم النفع ،خسارت وارده جبران می شود.
بیمه بویلر و مخازن تحت فشار
دراین بیمه نامه خطرانفجار بویلرها و مخازن تحت فشار و خسارتهای ناشی از آن با رعایت مقررات و استانداردهایی که الزامی است، تحت پوشش قرار می گیرد.
بیمه تجهیزات الکترونیک (E.E)
در این بیمهنامه خسارتهای فیزیکی وارد به تجهیزات الکترونیکی مختلف از قبیل رایانه، تجهیزات پزشکی، مخابراتی و … تحت پوشش قرار میگیرند.